ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Φανταστείτε σειρές αμπελώνων να εκτείνονται μπροστά σας και λόφους με κλήματα να ξεπροβάλλουν στην επόμενη στροφή. Ανθισμένα δέντρα και αιωνόβιες ελιές να εναλλάσσονται με τα αμπέλια και αγριολούλουδα να τα συντροφεύουν. Σκεφτείτε πως ακολουθείτε τον μικρό επαρχιακό δρόμο, διασταυρώνεστε με ξωκλήσια, γεφύρια και ζώα της περιοχής, και φτάνετε σε ένα οινοποιείο. Μπροστά σας φιγουράρουν πολλά διαφορετικά κρασιά και τοπικά εδέσματα που σας «κλείνουν» συνωμοτικά το μάτι. Σίγουρα κάπου στην εικόνα υπάρχουν χαμόγελα απόλαυσης και η χαρά του να μοιράζεσαι με οικείους και ξένους. Ακούγεται ονειρεμένο όμως είναι απόλυτα ρεαλιστικό.

Άλλωστε, οι αμπελώνες αφήνουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο, είτε βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη είτε σε απόμακρες πλαγιές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού όπου το κρασί αποτελεί το επίκεντρο του ταξιδιού. Παράλληλα πλαισιώνεται με ποικίλες δραστηριότητες γαστρονομικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Επισκέψεις σε αμπελώνες, ξεναγήσεις σε οινοποιεία, γευστικές δοκιμές κρασιών, συνδυασμός με γεύματα βασισμένα σε τοπικά εδέσματα είναι οι πιο συχνές εκδοχές μιας οινοτουριστικής μέρας, που μπορεί να ολοκληρωθεί με περίπατο ή ποδηλασία στα αμπέλια, γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αθλητικές δραστηριότητες, σεμινάρια μαγειρικής, κυνήγι τρούφας, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ένα μοναδικό κλειδί που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες κάθε περιοχής και αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο τις ιδιαιτερότητές της, το κρασί προσφέρει γνώση μέσα από την απόλαυση, χαρά μέσα από τη γεύση και την αίσθηση την εγγύτητας γύρω από ένα τραπέζι. Η επιλογή του οινικού τουρισμού μετατρέπει τον επισκέπτη σε ταξιδιώτη, πλαισιώνει τη φιλοξενία με την εγκαρδιότητα που διακρίνει τον οινικό κόσμο, και εμπλουτίζει την τουριστική εμπειρία με στοιχεία που μένουν ανεξίτηλα στις αισθήσεις και ξεκλειδώνουν τα πιο προσωπικά συναισθήματα.

Αναμφίβολα ο οινοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής. Δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί. Χάρη στο συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια με οινικό και γαστρονομικό αποτύπωμα, οι τόποι των αμπελώνων έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, καθιστώντας τον οινοτουρισμό ένα δυναμικό μοχλό για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ετήσια ανάπτυξη της.

Το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα οινοτουριστικής ανάπτυξης. Από το 2008 που εγκαινιάστηκαν οι επισκέψιμοι χώροι του οινοποιείου καθώς και το ομώνυμο ξενοδοχείο, ο αριθμός των επισκεπτών σημειώνει θεαματική αύξηση φτάνοντας τους 20.000 επισκέπτες ετησίως. Αντίστοιχα  ο αριθμός των διανυκτερεύσεων  σημειώνει σημαντική αύξηση ειδικά τις λιγότερο δημοφιλείς περιόδους για το Μέτσοβο. Το πιο ενθαρρυντικό όμως στοιχείο είναι η ποιοτική προβολή που πετυχαίνεται μέσα από την ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία τόσο για την επιχείρηση όσο και για το χωριό του Μετσόβου.

Μέσω του κρασιού, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις γεύσεις και κυρίως τους ανθρώπους της κάθε περιοχής. Αποκομίζουν μία ευρύτερη εικόνα για τον τόπο, μία εικόνα που δείχνει τη γνήσια ομορφιά του και την οποία δεν διστάζουν να μοιραστούν με τους φίλους τους. Οι ταξιδιώτες που κάνουν μία στάση σε ένα οινοποιείο  φεύγουν συνήθως με ένα πλατύ χαμόγελο και τις περισσότερες φορές ονειρεύονται να ξαναρθούν.

Αυτό για εμάς είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

 

The post ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ appeared first on Marketing Greece.

Source: Marketing Greece
ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ